Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookiesSluiten

Kerncijfers 2020 van het Nederlandse touringcarvervoer

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de sector op gebied van omzet, wagenpark en personeel? Al deze informatie en meer heeft Fonds Scholing en Ordening voor het besloten busvervoer (FSO) verzameld en overzichtelijk weergegeven in de publicatie 'Kerncijfers 2020 van het Nederlandse touringcarvervoer'. Deze brochure verschijnt nu ieder jaar. 


> >  Brochure Kerncijfers 2020 van het Nederlandse touringcarvervoer  

Sinds 31 december 2020 zijn er 260 Nederlandse ondernemingen die touringcars exploiteren. In totaal hebben deze bedrijven naar schatting 3.544 voertuigen, waarmee zij gemiddeld vergunningen hebben voor ongeveer 14 touringcars. Dit constateert onderzoeksbureau Panteia, dat tegenwoordig in opdracht van Stichting FSO de kerncijfers van onze branche onderzoekt.

 

Niet verrassend is de daling van het aantal medewerkers in 2020. De schrikbarende impact van de coronacrisis is goed zichtbaar: het aantal medewerkers is met ruim 1.700 mensen gedaald ten opzichte van 2019. Het effect is ook goed te zien aan de  totale omzet in het besloten busvervoer. Deze kelderde met 63%, naar € 218 miljoen. Het aantal voertuigen nam met een kleine 300 af in 2020, en het totaal aantal gereden kilometers zakte naar van 269,9 miljoen (in 2019) naar 102 miljoen (2020).

 De kerncijfers hebben betrekking op 2020. Een deel van de gegevens in deze brochure is ontleend aan de jaarlijkse statistiek uitgevoerd door Panteia in opdracht van Fonds Scholing en Ordening voor het besloten busvervoer (FSO). Deze statistiek is gebaseerd op een schriftelijke enquêtering onder alle touringcarbedrijven met personeel in loondienst. 

De arbeidsmarktgegevens komen van FSO. De bron van FSO is de administratie van het Pensioenfonds Vervoer. De gegevens van het Pensioenfonds verrijkt FSO met informatie van werkgevers uit de sector. De arbeidsmarktcijfers beperken zich tot touringcarbedrijven met personeel in loondienst. Gegevens over medewerkers betreffen dus medewerkers die in loondienst zijn van touringcarbedrijven.

Terug naar overzicht