Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookiesSluiten

De opleiding tot touringcarchauffeur/reisleider is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het vak touringcarchauffeur.

Tijdens de opleiding behaal je het rijbewijs en leer je hoe je jouw gasten tijdens een reis begeleidt. Na de opleiding ontvang je het MBO-diploma Chauffeur Touringcar/Reisleider (CTR).

 

Wat houdt het beroep in?

Touringcarchauffeur is een uitdagend en veelzijdig beroep dat veel vrijheid biedt, maar waarbij ook veel verantwoordelijkheid gedragen wordt. Een touringcarchauffeur werkt graag met mensen. Hij/zij bestuurt immers niet alleen een touringcar, maar is ook de gastheer/-vrouw die zorg draagt voor een perfecte uitvoering van de reis. Indien nodig kan de touringcarchauffeur klein onderhoud aan de bus uitvoeren en handelt hij douaneformaliteiten af. Het vak brengt met zich mee dat er vaak op onregelmatige tijden gewerkt wordt.

 

Inhoud opleiding

Tijdens deze opleiding behaal je de wettelijk verplichte documenten om een touringcar te mogen besturen (rijbewijs D inclusief Vakbekwaamheid/Code 95). Daarnaast wordt je volledig voorbereid op het begeleiden van groepen tijdens een dagtocht, een meerdaagse buitenlandse reis of een pendelreis. De opleiding duurt 1½ jaar en valt in een BBL-traject, dus je gaat 1 dag per week naar school en de rest van de tijd werk je bij een touringcarbedrijf.

 

Voorwaarden

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- jouw leeftijd is 18 jaar of ouder;
- je beschikt over een geldig rijbewijs B;
- je hebt een betaalde baan bij een touringcarbedrijf voor minimaal 20 uur per week;
- een speciale vooropleiding is niet nodig, de opleiding ligt op MBO niveau drie.

 

Voor het beroep touringcarchauffeur dien je regelmatig een medische keuring te ondergaan.

 

Kosten

Voor deze opleiding geldt het wettelijke cursusgeld. 


Waar 

De opleiding kan gevolgd worden bij Noorderpoort (MBO opleider).
Noorderpoort heeft opleidingen op 2 niveau's:
Touringcarchauffeur (niveau 2, BBL)
Touringcarchauffeur/reisleider (niveau 3, BBL)